Acidkový chlieb bez miesenia
15 min
8 – 10 porcií
45 min
Ingrediencie
300 g hladkej múky
200 g celozrnnej múky
2 lyžičky soli
1 lyžička celej rasce
1 balíček sušeného droždia
200 ml vody
250 ml nízkotučného Acidka Rajo
Postup
- V mise premiešame všetky suché prísady.
- Acidko rozmiešame s vodou a vlejeme do suchých prísad.
- Varechou všetko zamiešqame tak, aby sa suroviny prepojili. Na misu dáme igelit (napríklad igelitovú sprchovaciu čiapku) a necháme ju cez noc na kuchynskej linke.
- Ráno vyklopíme rozkvasené cesto na pomúčenú pracovnú dosku a ponaťahujeme ho do tvaru väčšieho obdĺžnika. Zľahka ho pomúčime a necháme odpočívať prikryté utierkou asi pol hodinu.
- Potom ho poskladáme do batôžka a ešte asi 15 minút ho prikryté necháme odpočívať. Medzitým vložíme do rúry misu a pokrievku z ohňovzdorbého skla (napr. jenské sklo) a rozohrejem rúru na 230 stupňov. V rúre sa vďaka tomu dobre rozohreje aj misa.
- Do horúcej a trochu pomúčenej misy opatrne prenesieme cesto. Prikryjeme pokrývkou a dáme na 30 minút piecť.
- Po 30 minútach dáme pokrývku dole a chlieb dopekáme pri nezmenenej teplote ešte 15 minút.
- Rozkrojíme ho až keď úplne vychladne.