
Roláda s medvedím cesnakom a kyslou smotanou
20 min
8 porcií
18 min
Ingrediencie
Korpus:
3 vajcia (oddelené)
110g Hladká múka
90g Medvedí cesnak
1PL Kyslá smotana
1PL Olivový olej
1/3čl kypriaci prášok
Soľ a korenie
Plnka:
3 Vajcia natvrdo (nastrúhané)
140g Kyslá smotana
100g Zmäknuté maslo
1čl Plnotučná horčica
Hrsť čersvej pažítky (najemno)
Soľ a korenie
1/3 Citrón (šťava)
štipka Nastrúhaný chren
1/2 hrste Kôpor (najemno)
50g Parmezán (čerstvo nastrúhaný)
Postup
Oddelíme žĺtky od bielkov. Medvedí cesnak rozmixujeme, pridáme žĺtky, lyžicu kyslej smotany, olivový olej a všetko spolu rozmixujeme dohladka. Zmes primiešame k múke (v prípade potreby môžeme pridať viac múky na dosiahnutie hustejšej konzistencie), dochutíme soľou a korením. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a opatrne ich vmiešame do zmesi s medvedím cesnakom. Zmes rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, do hrúbky približne 1–1,5 cm. Plech jemne poklepeme o stôl a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 18–20 minút. Po upečení vyberieme z rúry, prikryjeme papierom na pečenie a zrolujeme. Zrolovaný korpus necháme úplne vychladnúť.Vajcia nastrúhame, pridáme všetky suroviny na plnku a dobre premiešame metličkou. Ak je plnka príliš riedka, môžeme pridať trochu hrudkového tvarohu. Hotovú plnku vložíme na 20 minút do chladničky.Korpus rozvinieme a natrieme plnkou v hrúbke 1–1,5 cm, pričom na jednom okraji necháme asi 2 cm voľné. Začneme rolovať od opačného konca (od strany, kde nie je voľný okraj), pevne zrolujeme, zabalíme späť do papiera a necháme vychladiť v chladničke aspoň 3 hodiny. Nakoniec nakrájame na 2,5–3 cm hrubé plátky a podávame.
Dobrú chuť!