Banánová (ombré) torta so škoricovým krémom
60 min
8 porcií
45 min
Ingrediencie
Na 1 korpus s priemerom 20 cm potrebujeme:
- 2 celé vajcia
- 70 g trstinového cukru
- 1 väčší banán (zrelý)
- 60 g rozpusteného masla
- 130 g hladkej múky
- 1,5 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
Ďalej:
- hrsť najemno nasekaných vlašských orechov (pridáme do 1. korpusu)
- 1 PL kakaa (pridáme do 2. korpusu)
- 2 PL kakaa a 50 g nadrobno nasekanej čokolády (pridáme do 3. korpusu)
- džem na potretie korpusov (môžeme vynechať)
- banán nakrájaný na kolieska (môžeme vynechať)
Krém:
- 3 dl Rajo Vitala krém na šľahanie 25 %
- 2 ČL škorice
- 1-2 PL práškový cukor (môžeme vynechať)
Postup
Rúru vyhrejeme na 160 stupňov a pripravíme si 3 formy na pečenie s priemerom 20 cm. Formy vystelieme papierom na pečenie.
Základ na každý korpus je rovnaký. Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme rozmixovaný banán aj rozpustené maslo. Samostatne zmiešame múku, prášok do pečiva a štipku soli. Suchú zmes pridáme k mokrej a premiešame, aby sa ingrediencie prepojili.
Aby sme dosiahli ombré efekt korpusov, do prvého (svetlého) pridáme iba za hrsť nasekaných vlašských orechov. Do druhého pridáme 1 PL kakaa. Do tretieho cesta pridáme 2 PL kakaa a nasekanú čokoládu.
Každé cesto nalejeme do samostatnej formy a dáme piecť do rúry na 160 stupňov na cca 40-45 minút. Cesto ku koncu pečenia kontrolujeme špajdľou.
Korpusy vyberieme z rúry, necháme mierne vychladnúť a vyberieme z formy. Ak sa nám upečený korpus jemne zaguľatil, vrch môžeme zrezať a zarovnať nožom.
Kým korpusy chladnú, pripravíme si krém. Vyšľaháme CP sladená so škoricou. Podľa chuti ešte pridáme cukor.
Korpusy ukladáme od najtmavšieho po najsvetlejší. Spodný korpus môžeme potrieť džemom, naukladáme kolieska banánu a navrstvíme časť krému. Toto opakujeme aj so stredným a vrchným korpusom. Celú tortu obtrieme zvyšným škoricovým krémom a ozdobíme ovocím a nasekanými orieškami.
TIP: Ingrediencie na cesto môžete vynásobiť x 3 a na záver iba celé rozdeliť na tri časti a pridať do jedného orechy, do druhého kakao, do tretieho kakao a čokoládu. Potom rozdeliť do 3 foriem a dať piecť. Ak nemáte 3 rovnaké formy na pečenie, pripravujte korpusy a pečte ich postupne po jednom.