FAQ
Produktové informácie
Ktoré výrobky RAJO sú vyrobené z pasterizovaného mlieka?
Všetky výrobky RAJO sa vyrábajú z pasterizovaného mlieka. Pri uvádzaní zloženia mliečnych výrobkov v zásade platí, že každý výrobok, ktorý je vyrobený z nepasterizovaného (surového) mlieka, musí mať túto informáciu povinne uvedenú na obale výrobku. V prípade, že v zložení nie je uvedená informácia o nepasterizovanom mlieku, považuje sa mlieko v zložení výrobku za pasterizované.
Prečo je maslo RAJO vyrábané v Nemecku?
Už niekoľko rokov sa maslo RAJO vyrába v našej materskej spoločnosti Meggle. Dôvod rozhodnutia presunúť našu výrobu do Nemecka bol ten, že materská firma je špecializovaná na výrobu masla a tomu zodpovedá aj vysoká úroveň výrobného procesu a technológie. Presunom výroby do Nemecka sa nám na Slovensku otvoril priestor na ďalšie inovácie zariadení, na ktorých sme mohli priniesť na trh nové mliečne výrobky.
Prečo majú mliečne výrobky tak veľa cukru?
Mnohí spotrebitelia odsudzujú mliečne výrobky na základe vyššieho podielu cukru, no neuvedomujú si, že je ich prirodzenou súčasťou. Mlieko, jogurt, ako aj ďalšie mliečne výrobky obsahujú laktózu, ktorá nie je ničím iným ako čisto prírodným zložitým cukrom. Túto skutočnosť však mnoho ľudí netuší a mliečne výrobky odsudzuje s predstavou, že obsahujú množstvo pridaných sladidiel.
„Na rozdiel od pridaných cukrov, ktoré prispievajú k množstvu zbytočných kalórií, no majú nulovú výživovú hodnotu, prírodné cukry sú súčasťou balíka s vysokým obsahom živín, teda určite by ste ich nemali vo svojej strave obmedzovať,“ vysvetľuje uznávaný gastroenterológ Peter Minárik.
Obsahuje Active Protein veľa cukru?
Active Protein bol vyvinutý tak, aby spĺňal náročné kritériá proteínových produktov, ale aby zároveň aj výborne chutil. Preto je sladený klasickým repkovým cukrom a nie umelými sladidlami. Navyše väčšina sacharidov pochádza z laktózy, ktorá je prirodzenou súčasťou mliečnych výrobkov. Napríklad čokoládový mliečny nápoj Active protein obsahuje 7,6 g cukrov/100 ml, z toho pridaného cukru je len 2,5 g/100 ml na dosiahnutie príjemnej chuti. Zvyšok je cukor prirodzene obsiahnutý v mlieku.
Sú probiotické jogurty zdravšie ako iné?
Určite áno, lebo okrem jogurtových kultúr obsahujú aj špeciálne vyšľachtené probiotické kultúry. Tieto mikroorganizmy nie sú pre naše telo cudzie, sú trvalou zložkou zdravej črevnej mikroflóry. Majú priaznivý vplyv na látkovú výmenu, imunitu organizmu a znižovanie hladiny cholesterolu.
Rôznymi vonkajšími vplyvmi, ako sú antibiotiká, zápalové procesy, ale aj stres, sa ich zastúpenie na črevnej sliznici znižuje. Pravidelný prísun potravín obohatených o probiotické kultúry je preto zdraviu prospešný.
V probiotických Rajo jogurtoch sa nachádza aj rozpustná vláknina inulín, vďaka ktorej sa probiotické kultúry z tela nevyplavia, ale usadia na stenách čriev a pri pravidelnej konzumácii blahodarne pôsobia na náš organizmus.
Sú Rajo jogurty "živé" alebo "umelé"?
Názov "živé jogurty" znamená to, že v každom jednom grame jogurtu sú milióny živých prospešných a blahodarne na náš organizmus pôsobiacich mikroorganizmov, ktoré boli pridané do mlieka vo forme jogurtovej kultúry.
Tieto mikroorganizmy v mlieku rastú, rozmnožujú sa, vytvoria správnu konzistenciu jogurtov a pri správnom skladovaní (6 až 8 °C) prežívajú. Dlhá doba spotreby našich jogurtov je zabezpečená tým, že celé spracovanie mlieka na jogurt prebieha bez zásahu ľudského činiteľa a za prísne aseptických podmienok. Sú vyrábané na plne automatizovaných technologických zariadeniach európskej úrovne.
Dlhá záručná doba sa dosahuje aj vďaka tomu, že až 99 % mlieka, ktoré nakupuje naša spoločnosť, je najvyššej kvality a vyrovná sa kvalite mlieka v Európskej únii. Všetky Rajo jogurty obsahujú živé jogurtové kultúry. Nie sú konzervované ani teplom, ani konzervačnými látkami, ako je to v prípade niektorých jogurtov, ktoré majú dlhšiu záručnú dobu ako 30 dní.
Je pravda, že maslo nie je zdravé?
Už mnoho rokov trvá spor o tom, či je zdravšie maslo alebo margarín, čiže stužený tuk. Maslo je čerstvý výrobok a získava sa mútením vhodne upravenej smotany.
Väčšina odborníkov na výživu dnes vyhlasuje, že maslo je lepšie – ak ho jeme s mierou. Niet pochýb o tom, že maslo je prírodný výrobok, kým margarín musí byť z tukov vytvorený zložitým technologickým procesom a nie je teda prírodným tukom. Margarín by bez výdatnej pomoci farbív a iných prísad zostal nevábnou sivastou hmotou. Do masla, na rozdiel od margarínov, nemusia byť vitamíny pridávané umelo. Obsahuje prírodné vitamíny, z ktorých najdôležitejšie sú A a D. Vitamín A je nevyhnutný pre dobrý zrak a zdravú pokožku a navyše je to dôležitý antioxidant. Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, dôležitého prvku pre zdravé kosti a zuby.
Nie je pravda, že maslo je mastnejšie a kalorickejšie ako margarín. V 100 gramoch margarínu je presne toľko tukov ako v 100 gramoch masla. Maslo skutočne obsahuje veľa nasýtených tukov a cholesterolu. To však nie je dôvod, aby sme si nemohli na masle pochutiť.
Podľa najnovších poznatkov cholesterol konzumovaný v masle a mliečnych výrobkoch predstavuje denne dávku iba 80 mg, čo je bezvýznamné množstvo v porovnaní s tým, že si náš organizmus sám denne vytvára v pečeni 10 000 až 15 000 mg. Naopak, látky prítomné v masle a mliečnych výrobkoch zabraňujú ukladaniu cholesterolu v cievnych stenách a majú antisklerotický účinok.
Oba tuky, maslo aj margarín, by sme však mali konzumovať s mierou.
V ktorom jogurte sa nachádza najviac vitamínov?
Obsah vitamínov je vyšší v jogurtoch s vyšším obsahom tuku, lebo obsahujú aj v tuku rozpustné vitamíny A, D a E.
Aká je odporúčaná denná dávka jogurtov a mlieka?
Podľa odporúčaní odborníkov na výživu by denne malo stačiť 4 až 6 dl mlieka alebo mliečnych produktov na plné uspokojenie potrieb organizmu.
Mliečne výrobky sú najdôležitejším zdrojom vápnika. Deti predškolského veku by mali prijať asi 800 mg vápnika, deti od 6 do 10 rokov 800 až 1200 mg. V litri mlieka sa nachádza až 1200 mg vápnika. Je všeobecne známe, že vápnik je mimoriadne dôležitý pri tvorbe kostí a zubov. Zabraňuje tiež predčasnému rednutiu kostí a tým vzniku osteoporózy v dospelom veku.
Podstatné je, že vápnik sa do kostí zabudováva v najväčšej miere do 30 roku života. Preto je nevyhnutné, aby si človek už v detstve a počas dospievania vytvoril dostatočne pevné kosti.
Čo to vlastne znamená čerstvé mlieko?
Okrem výbornej kvality vám mlieko ponúkame vo vysokokvalitnom obale, ktorý zabepečuje predĺženú trvanlivosť produktu. V našom obale nájdete stále to kvalitné mlieko RAJO, ktoré si kupujete pre jeho charakteristickú čerstvú chuť.
Vďaka zdokonalenej technológii jeho balenia teraz dokážeme uchovať vlastnosti mlieka dlhšie. Súčasná technológia balenia nášho pasterizovaného mlieka umožní predĺžiť trvanlivosť mlieka v chladenej distribúcii nad trvanlivosť jeho tradičných pasterizovaných ekvivalentov. Táto vysokokvalitná technológia spracovania zabezpečuje, že vplyv vzduchu a svetla na kvalitu mlieka vďaka vopred ošetrenému obalu klesá na dvojnásobne dlhší čas, a tak si mlieko počas celej doby uchováva všetko to, čo mlieko obsahuje vo svojej prirodzenej forme. V našom mlieku vám každý deň prinášame.
Je trvanlivé mlieko konzervované?
Samozrejme nie. Trvanlivé mlieko má deklarovanú záručnú dobu až tri mesiace pri teplote miestnosti. Jeho trvanlivosť sa nedosahuje žiadnymi konzervačnými látkami, ale ultravysokotepelným ohrevom (UHT). Využíva sa pri tom vlastnosť ultravysokotepelného ohrevu (vysoká teplota za veľmi krátky čas), ktorý ničí všetky škodlivé mikroorganizmy, ale výrazne nepoškodzuje vlastnosti mlieka.
Nastáva len malý úbytok vitamínov, približne 5 až 10 %, čo je menej ako prirodzené kolísanie obsahu vitamínov z hľadiska ročných období.
Pri akej teplote by sa mali skladovať mliečne výrobky?
V zásade môžeme mliečne výrobky z hľadiska podmienok skladovania rozdeliť na dve veľké skupiny:
Výrobky čerstvé – vyžadujú skladovanie v chladiacich boxoch, resp. chladiacich vitrínach, a to počas celej doby použiteľnosti pri teplote +2 až +8 °C. Do tejto skupiny patria všetky výrobky s trvanlivosťou do 30 dní. Tieto výrobky nie sú trvanlivé.
Výrobky trvanlivé – sa skladujú na suchom mieste, pri bežnej teplote miestnosti, t. j. nie viac ako 24 °C. Patria sem všetky výrobky, na ktorých je uvedené, že sú trvanlivé. Sú balené v špeciálnom obale, ktorý ich chráni pred účinkami vonkajšieho prostredia.
Čo je to jogurt a ako sa vyrába?
Jogurt je produkt, ktorý vzniká kvasením zahusteného homogenizovaného mlieka či smotany. Jogurty obsahujú asi 20 % sušiny, produkty z nižším obsahom sušiny nazývame jogurtové mlieko.
Ako prví spoznali potravinu podobnú jogurtu ľudia v južných krajinách Európy na území dnešného Bulharska. Jogurt vzniká kvasením pri vyššej teplote, pri ktorej sa baktérie Lactobacillus bulgaricus a Streptococcocus termophilus postupne premieňajú mliečny cukor laktózu na kyselinu mliečnu. Pôvodný jogurt bol biely s veľmi pevnou konzistenciou, tak že sa dal krájať nožom. Keďže normálne mlieko má podiel sušiny okolo 12 %, postupne sa mlieko, z ktorého sa vyrábal jogurt, začalo zahusťovať, napr. sušeným mliekom. Obsah tuku v pôvodných jogurtoch bol okolo 4,5 %.
Aký je rozdiel medzi „obyčajným“ a „probiotickým“ jogurtom? Je probiotický jogurt zdravší?
Probiotický jogurt okrem jogurtových kultúr obsahujú aj špeciálne vyšľachtené probiotické kultúry.
Probiotické mikroorganizmy nie sú pre naše telo cudzie, sú trvalou zložkou zdravej črevnej mikroflóry. Majú priaznivý vplyv na látkovú výmenu, imunitu organizmu a znižovanie hladiny cholesterolu. Rôznymi vonkajšími vplyvmi, ako sú antibiotiká, zápalové procesy, ale aj stres, sa ich zastúpenie na črevnej sliznici znižuje. Preto je pravidelný prísun potravín obohatených o probiotické kultúry zdraviu prospešný.
V probiotických Rajo jogurtoch sa nachádza aj rozpustná vláknina inulín, vďaka ktorej sa probiotické kultúry z tela nevyplavia, ale usadia na stenách čriev a pri pravidelnej konzumácii blahodárne pôsobia na náš organizmus.
Aký účinok má probiotická kultúra na ľudský organizmus?
Probiotické mikroorganizmy nie sú pre naše telo cudzie, sú trvalou zložkou zdravej črevnej mikroflóry. Majú priaznivý vplyv na látkovú výmenu, imunitu organizmu a znižovanie hladiny cholesterolu. Rôznymi vonkajšími vplyvmi, ako sú antibiotiká, zápalové procesy, ale aj stres, sa ich zastúpenie na našej črevnej sliznici znižuje. Posledné testy vedcov dokazujú, že probiotické baktérie obsiahnuté v kyslomliečnych výrobkoch prežívajú púť tráviacim ústrojenstvom a zabezpečujú znovuosídlenie čreva užitočnou mikroflórou, kde môžu byť účinné v prevencii vážnych zápalových črevných ochorení. Preto je pravidelný prísun potravín obohatených o probiotické kultúry zdraviu prospešný.
Acidko vďaka svojej probiotickej kultúre má nielen jedinečný zdravotný význam, ale je aj obľúbeným osviežujúcim nápojom, ktorý sa hodí nielen k tradičným slovenským jedlám. Dnes sa tento výrobok predáva v praktickom obale so skrutkovacím uzáverom.
Laktointolerancia
Čo je to laktointolerancia?
Laktointolerancia – je znížená schopnosť organizmu štiepiť mliečny cukor laktózu, ktorá je spôsobená nedostatočnou tvorbou enzýmu laktáza v organizme. Laktáza štiepi zložený cukor laktázu na jednoduché cukry – galaktózu a glukózu, ktoré sú ľahšie stráviteľné. Bez enzýmu laktáza nemôže byť laktóza, ktorá je obsiahnutá v mliečnych produktoch, strávená. Nestrávená sa dostáva do hrubého čreva, kde ju začnú rozkladať baktérie. To spôsobuje nadúvanie, bolesti brucha a hnačky.
Ako sa výrabajú bezlaktózové produkty?
Dodatočným pridaním enzýmu laktázy do mliečnych produktov vo výrobnom procese je možné dosiahnuť rozštiepenie laktózy na glukózu a galaktózu. Z tohto dôvodu sú bezlaktózové produkty dobre akceptované a ľahko stráviteľné. Všetky ostatné prirodzené zložky ako mliečne bielkoviny, vápnik, vitamíny a energia ostávajú v týchto výrobkoch nezmenené. Takto si mliečne výrobky môžu v pokoji vychutnávať i ľudia s intoleranciou laktózy.
Alergény
Ktoré produkty obsahujú alergény?
Názov výrobku |
Druh alergénu |
Smotanový jogurt Mňam DUO s príchuťou tiramisu | komponent: glutén, vajcia |
Smotanový jogurt Mňam DUO karamelový | komponent: mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy) |
Acidko jogurt + granola a granátové jablko (top cup) biely sladený | obsahuje: glutén môže obsahovať: arašidy, sóju, mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy), orechy, sezam |
Acidko jogurt + müsli s čokoládou (top cup) biely sladený | obsahuje: glutén, sója, mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy) môže obsahovať: vajcia, arašidy, orechy, sezam |
Acidko jogurt + müsli s hrozienkami, semenami a lieskovými orechmi (top cup) biely sladený | môže obsahovať: glutén, orechy môže obsahovať: arašidy, sója, mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy), sezam |
Acidko jogurt + zmes jačmenných vločiek, bielej čokolády a sušených malín (top cup) biely sladený | obsahuje: glutén glutén, sója, mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy) môže obsahovať: arašidy, orechy, sezam |
Acidko jogurt + mix ovocia (top cup) biely sladený | môže obsahovať: glutén, arašidy, sóju, mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy), orechy, sezam |
Acidko jogurt + kukuričné lupienky (top cup) biely sladený | obsahuje: glutén môže obsahovať: arašidy, sóju, mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy), orechy, sezam |
Cottage cheese so semienkami a goji | môže obsahovať: glutén, arašidy, sója, mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy), orechy, sezam |
Cottage cheese s krekrami s chia semienkami | obsahuje: glutén môže obsahovať: arašidy, sója, mlieko (vrátane laktózy), orechy, sezamové semeno |
Tvaroh ochutený s jablkom a škoricou | komponent: glutén, mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy), vajcia |
Tvaroh ochutený s príchuťou citrónový koláč | komponent: glutén, mlieko a výrobky z mlieka (vrátane laktózy) |
Tvaroh ochutený FIT s cereáliami | komponent: glutén |
Brejky cereálie Cereálne taštičky s náplňou s nugátovou príchuťou | obsahuje: glutén, mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy), orechy môže obsahovať: arašidy, sója |
Brejky cereálie Cereálne vankúšiky s náplňou s mliečnou príchuťou | obsahuje: glutén, mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy) môže obsahovať: arašidy, sója, orechy |
Creme Patisserie (sladená/nesladená) Zmes na šľahanie s rastlinným tukom, UHT | zložka: mliečna bielkovina, sója (emulgátory) |
Creme Cuisine Zmes na varenie s rastlinným tukom, UHT | zložka: mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy): cmar |
Coffee Creamer Zmes do kávy s rastlinným tukom, UHT | zložka: mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy): mlieko |
Spray Creme VITALA Dezert na šľahanie s rastlinným tukom, UHT | zložka: mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy): mlieko, mliečne bielkoviny |
Creme a la Cuisine 7 %, 15 %, 21 % Zmes na varenie s rastlinným tukom a mliekom, UHT | zložka: mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy): cmar, mlieko, laktóza môže obsahovať: sója |
Creme DUAL Zmes na varenie a šľahanie s rastlinným tukom, UHT | zložka: mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy): cmar, sója |
Ľahšie roztierateľné Zmesná nátierka 75 %, nesolená/solená | zložka: mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy): maslo, jogurt |
ATHENA WHITE Potravinársky výrobok s rastlinným tukom | zložka: mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy): mliečny retentát, mliečne bielkoviny |
Dátum aktualizácie: 19. február 2019
Ako zistím či vaše výrobky obsahujú alergén?
Čo sa týka označenia alergénov vo výrobkoch, podľa platnej legislatívy musí byť priamo na obale každého produktu alergén označený hrubým písmom. Ak výrobky obsahujú škrob, musí byť uvedený jeho rastlinný pôvod, len pokiaľ je to alergén. V tom prípade by na výrobku napríklad bolo: "modifikovaný pšeničný škrob" a pod., ak je uvedene iba "modifikovaný škrob", to znamená, že neobsahuje alergén.
Obsahuje Active protein laktózu?
Active protein mliečny nápoj neobsahuje laktózu, preto ho môžu piť aj osoby trpiace laktointoleranciou.
Ekológia
Sú obaly výrobkov RAJO bezpečné?
Materiál, ktorý používajú naši dodávatelia obalov na výrobky RAJO, je štandardný materiál, ktorý je používaný v celej Európe mnohými renomovanými výrobcami v mliečnom sektore. Sú to materiály a predmety určené na styk s potravinami, ktoré sú povolené v súlade s platnou legislatívou EÚ a Slovenskej republiky a sú bezpečné z pohľadu ochrany zdravia spotrebiteľa, ako aj zachovania kvality balenej potraviny.
Iné
Dokážeme ovplyvniť našu dlhovekosť?
Obyvatelia Slovenska sa v dĺžke prežitia radia medzi posledných v európskom rebríčku. Za mnohé civilizačné choroby nesie vinu popri nedostatku pohybu a fajčení práve nesprávna životospráva. Musíme si uvedomiť, že za úroveň svojho zdravia je vo veľkej miere zodpovedný každý sám. Je na nás, či zo širokej ponuky potravín uprednostníme práve tie, ktoré sú zdraviu prospešné.
Príkladom takéhoto zdravého výrobku je kyslé mlieko Acidko od spoločnosti Rajo. Je to ľahko stráviteľný mliečny výrobok zakvasený plnohodnotnou probiotickou kultúrou Laktobacilus acidophilus.
Probiotické mikroorganizmy nie sú pre naše telo cudzie, sú trvalou zložkou zdravej črevnej mikroflóry. Majú priaznivý vplyv na látkovú výmenu, imunitu organizmu a znižovanie hladiny cholesterolu. Rôznymi vonkajšími vplyvmi, ako sú antibiotiká, zápalové procesy, ale aj stres, sa ich zastúpenie na našej črevnej sliznici znižuje. Posledné testy vedcov dokazujú, že probiotické baktérie obsiahnté v kyslomliečnych výrobkoch prežívajú púť tráviacim ústrojenstvom a zabezpečujú znovu osídlenie čreva užitočnou mikroflórou, kde môžu byť účinné v prevencii vážnych zápalových črevných ochorení. Preto je pravidelný prísun potravín obohatených o probiotické kultúry zdraviu prospešný.
Acidko vďaka svojej probiotickej kultúre má nielen jedinečný zdravotný význam, ale je aj obľúbeným osviežujúcim nápojom, ktorý sa hodí nielen k tradičným slovenským jedlám.
Rovnováha medzi výdajom a príjmom tekutín
Počas horúcich letných dní nesmieme zabúdať na správny pitný režim. Pri vysokých teplotách dochádza k veľkým stratám vody potením, vďaka čomu sa telo ochladzuje. K úbytku vody dochádza aj dýchaním a vylučovaním. Je životne dôležité udržať rovnováhu medzi výdajom a príjmom tekutín. Denná dávka, ktorú odborníci pokladajú za dostatočnú, je 1,5 l až 2 l vody. Pri zvýšenej telesnej námahe a v horúčavách sa potreba tekutín zvyšuje. Množstvo prijímaných tekutín treba prispôsobiť ich strate a tento príjem sa má rozložiť rovnomerne na celý deň.
Nedostatok vody vyvoláva pocit smädu, ktorý je kontrolovaný centrom smädu uloženým v mozgových štruktúrach v hypotalame. Vďaka tomuto kontrolnému mechanizmu sa ľudia snažia nahradiť stratenú vodu rôznymi nápojmi. Pocit smädu nemusí byt vždy celkom spoľahlivý. Mnoho ľudí si navyklo piť málo vody v priebehu dňa. Význam vody je taký veľký, že je správne naučiť sa denne piť dostatok tekutín.